Övrigt

Grundutbildning verka själv

2016-11-29 17:27 #0 av: smellcaramell

Hej! Jag är intresserad av att skaffa en häst om förhoppningsvis ska kunna bli en barfotahäst och skulle då gärna vilja lära mig grunderna i hur man verkar barfotahästar. Anledningen till detta är främst till att jag ridit i ett stall med barfotahästar och skulle vilja hålla efter hovarna mella de gånger hovslagaren/hovvårdsspecialisten kommer.

Min fråga är då om det finns några sådana grundutbildningar och hur lång är de då på ett ungefär? Jag pluggar på heltid på universitet så för min del är det helger/sommrar som gäller om jag ska fixa en utbildning till. Vill som sagt bara lära mig grunder så som hur man ska raspa om hästen sliter lite snett på hoven typ o sådant grundläggande. Kommer som sagt ändå ta ut en utbildad barfotaverkare regelbundet.

Har någon tips på någon sådan utbildning? Helst någonstans längst "norrlandskusten", typ gävleborg och norrut till västerbotten. Finns det hovslagare som är så "snälla" att man kan få gå med och titta hur de jobbar utan att man går någon utbildning eller är det kört eftersom de då riskerar att få en kund mindre?

Anmäl
2016-11-29 17:35 #1 av: tlover

Min man fick lära sig lite av hovslagaren. Nu hann vi inte ha häst så länge så han hann aldrig göra en riktig "mellanverkning" själv men tillslut skulle han kommit dit.

Glöm bara inte att även om du tror att du är nog duktig själv så bör du ändå ha en hovslagare som kollar till dom då och då. Annars så kan det gå som för våra foderhästar, ägaren verkade själv och påstod att en hovslagare kollade till dom 2 ggr/år men när vi fick dom till oss och tog dit hovslagaren så visade det sig att dom var så dåligt verkade att en fick avlivas direkt och den andra (yngre) fick en chans att fixa till det med hjälp av hovslagaren i några veckor men vi fick avliva henne också.

Det visade sig alltså att dom varit felverkade i flera år och gått och haft ont i flera år Ledsen

Anmäl
2016-11-29 18:17 #2 av: smellcaramell

#1 jo jag vet riskerna med att verka själv tyvärr. På min fd medryttarhäst tog hovslagaren(som i vanliga fall bara verkade skodda hästar) alltid för mycket, typ som att hon skulle slå på en sko vilket resulterade i en häst som ömmade ett par veckor efter varje verkning. Men ägaren var ju bara glad över att hon slapp ta ut hovis så ofta då trots att vi som såg hur hästarna hade ont klagade efter varje verkning..

Min "plan" är väl att iallafall till en början bara mellanverka så att den ordinarie hovslagaren kan komma ut med 1.5-2 "vanliga intervall" eller vad man ska säga. Alltså om hästen i vanliga fall behöver verkas var 6 vecka så tänkte jag hålla efter så att hovis "bara" behöver komma ut var 9-12 vecka. Såklart beror det på hästen och hur hovarna växer men på de hästar jag ridit innan så har man kunnat få till sådana intervall med "bara" grundläggande kunskaper i hur man raspar hoven till lämplig form och höjd/längd(vad är fackspråket där egentligen?).

Men det finns alltså hovslagare som man kan få gå med bara "sådär"? Kan helt klart vara värt att kolla upp isåfall!

Anmäl
2016-11-29 18:51 #3 av: tlover

Han var bara med på vår häst och foderhästarna men hon visade honom och lät han testa lite.

Hon var från Fredrika om jag minns rätt så det kanske inte är för långt bort? Vår häst var barfota så lite erfarenhet av det hade hon

Anmäl
2016-11-29 20:29 #4 av: smellcaramell

#3 lite erfarenhet har jag sedan innan då en stallägare jag varit hos förut verkade själv men la inte så stor vikt på hur denne gjorde då men jag fick ju ändå en del erfarenhet.

Fredrika är lite för långt bort för mig men hittat en hovis i närområdet som verkar ha erfarenhet av barfotahästar så ska nog kolla med henne när det är lite lugnare på studiefronten för i nuläget har jag tenta varannan vecka så har inte allt för mycket fritid innan jul. Glad

Anmäl
2016-12-01 15:40 #5 av: Urhasten

Vad roligt att du är intresserad av barfotagång och vänder dig hit! :) 

Tycker att du redan har fått bra råd ang. att hålla efter själv - men samtidigt är det jätteviktigt att så fort sin egen kunskap och erfarenhet tryter så är det yrkesverksamma som gäller. Hovvårdare som du har förtroende för och gör ett bra jobb enligt dig. 

Jag vet flera hästägare som raspar och underhållsverkar själv. Det är inte omöjligt och oftast är det också bra för att förebygga sprickor, ömhet, flisor, osv. 

Jag har en länklista, samt artiklar, där du kan hitta kurser som är helgkurser på det mest grundläggande. En del har känsla för det här och kan verka sina hästar därefter, annars finns det olika hovvårdskurser. Exempel på utbildning kan vara hovslagare, men är du inte intresserad av smide och järnbeslag så kanske hovformsspecialistutbildningen är ett alternativ som hålls av SANHCP. Jag har dock inte gått någon av dessa, så om någon har gjort det som vill dela med sig vore det väldigt spännande att höra! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.