Hästhälsa & övrig vård

Hjälp! Stor spricka i hoven

2016-02-28 15:47 #0 av: mikatherider

Hej! Tänkte vända mig till er också, eftersom ni troligen har bra koll på det här med hovar. Jag behöver lite hjälp och råd om vad jag ska göra åt en stor spricka som pålle har i hoven..

Det är nämligen såhär att vi hade förut en riktigt duktig och skicklig hovslagare men som stundtals var rätt otrevlig. En gång kunde inte jag vara med vid skoning utan en annan i stallet var med istället. Hon berättade att han hade smällt till henne i huvudet men att hon inte vågat säga till och att han slagit henne gjorde mig jätte upprörd och vi bestämde att vi skulle börja leta efter en annan hovslagare. Dagen efter när jag var där så upptäckte vi en stor spricka på vä bakhov och hon var kokhet i hoven men inte ett dugg bekymrad i allmäntillstånd eller rörelsemönster. Jag skickade ändå genast bild till hovis (som trots sitt humör alltid brukar ställa upp i vått och torrt) varpå han ringer upp mig och typ skriker på mig i telefonen att jag kritiserar hans hovslageri osv för han hade skurit upp hennes hov men han sade aldrig varför utan lade bara på. Dagen efter så sade jag upp honom, för jag kände att det var droppen. Hoven var bättre då, dagen efter, och hon var fortfarande inte halt och har aldrig varit det heller sen dess. Detta var i början på oktober. Jag har sedan dess en annan hovslagare som har varit trevlig och snäll mot henne (och som har fått mig att undra varför jag inte sade upp den förra tidigare.... men det är lätt att vara efterklok). 

Sprickan har gjort att hovväggen liksom buktar inåt precis där, då den har gett vika precis där. Den börjar även krypa högre upp mot kronranden igen, den hade dragits tillbaka för någon månad sedan men börjar återigen krypa uppåt. Frågan är nu, vad ska jag göra? Vår nuvarande hovslagare tror det är bäst att avvakta så länge hon inte verkar berörd, men han var även lite oroad över att de två halvorna inte ser ut att växa ihop ordentligt igen trots att det har gått 4 månader. Vad tror ni är bäst att göra i en sån här situation? Jag har fortfarande ingen aning om vad som gjorde att min förra hovslagare skar i hoven för han pratar inte med oss. Det är en i stallet som har en hovvårdare som ska kika på sprickan på lördag och så ser vi vad hon tror.

Bifogar en bild på hur sprickan såg ut när den var ny, ska fixa en bild på hur den ser ut idag tills imorgon. 

Anmäl
2016-02-29 00:47 #1 av: Alana82

Om det är en duktig och kompetent hovvårdare så kommer ni att få information om lämplig diet, motion, miljö samt rådet att sko av pålle eftersom skor förvärrar sprickor, det kommer krävas täta verkningar för att komma tillrätta med problemet men det är absolut inte omöjligt på något vis, men A och O är kosten samt miljön som hästen hålls i

Anmäl
2016-02-29 16:22 #2 av: mikatherider

Tack för svar! Jo, jag har läst på väldigt mycket om barfotahovar genom åren och vet att det egentligen är det bästa för henne. Men hon har extremt dåligt hovkvalité och därför har jag inte vågat sko av henne för det finns ingen riktigt bra hovvårdare som jag har hittat i närheten som kan hjälpa mig att få hennes hovar friska igen. Därför har jag låtit bli att sko av, eftersom det känns bättre att sko henne än att sko av och inte veta vad jag håller på med samt få dålig hjälp som kan göra situationen ännu värre. Men i sommar ska jag flytta till ett stall där de har hovformsspecialist på plats så då ska det bli dags att försöka rehabilitera hennes hovar och göra om henne till en barfotahäst. Vad gällande motion, diet och miljö är jag väl medveten om att de spelar stor roll vilket är anledningen till att vi håller hästarna så naturligt vi kan med de marker vi har tillgång till.  Våra marker klarar tyvärr inte av lösdrift :(( men fri tillgång på foder och utevistelse åtminstone 12 timmar av dygnet i flock och blandad marktyp är så mycket vi kan erbjuda.  Hur som helst, har jag även fått rådet att ta hjälp av veterinär så när hon kommer och tittar på tänderna i mars så kommer jag att be henne ta en titt på hoven med :) 

Anmäl
2016-03-20 22:56 #3 av: Soltrollet

Jag skulle inte låta den där sprickan gå obehandlad. Kontakta en veterinärklinik och åk till deras hovslagare. Låt någon som kan hovsprickor ta hand om den. En spricka ska aldrig få gå så långt upp som denna har gjort.

Jag kan hålla med om att hovarna ofta blir bättre utan skor, men det krävs en del kunskap av ägaren för att kunna rida/träna sin häst på ett bra sätt utan skor. Tyvärr har jag stött på många barfotaverkade hästar med rejäla inflammationer i främst ryggmuskulaturen. Dock har jag mina egna hästar oskodda och kommer fortsätta med det så länge de mår bra av det. Ser många fördelar med att ha dem oskodda, bland annat att det inte går 8 veckor mellan verkningarna/skoningarna, utan jag kan ha hästar med bra hovar i princip varje dag istället för bara 3-4 veckor och sedan 4-5 dåliga veckor.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.