Verktyg för hovvård

Göra rent hovarna effektivt

2015-09-19 09:07 #0 av: [[AcsJulia]]

I en annan tråd kom det upp: Vikten av en god hovborste.
Fördelen med att göra rent hoven ordentligt innan hovvårdaren är där och grejar (eller innan en själv började jobba med hovarna) är att verktygen räcker längre! Så min fråga är: Vad gör ni för att rengöra hovarna? Både till vardags och innan hovvård!

Anmäl
2015-09-20 19:09 #1 av: Urhasten

Till vardags kratsar jag först ur hoven så gott det går, men det blir aldrig helt rent. Därefter tar jag en vanlig borste med korta strån och borstar undersidan. Även utsidan om det är skitigt där (vilket händer någon gång under höst eller vår). 

Sedan har min Orchidéa, tyvärr, hålväggar. Dessa vill jag inte kratsa allra helst med en klumpig hovkrats, så jag har norpat åt mig en skosöm som jag försiktigt petar och rensar med. Mycket effektivt! 

När jag verkar hovarna brukar jag göra som jag skrivit ovan, men ibland brukar jag även skrubba hovarna med Grön- eller Gulsåpa. Jag tar helt enkelt borsten, sprutar på lite såpa och doppar i vatten. Skrubbar rent och sköljer bort. Då blir hoven ren och hovens anatomi syns tydligt inför verkning. 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-22 14:30 #2 av: [[AcsJulia]]

#1 När det kommer till rengöring av hålväggar har jag också använt söm jämt. Men under flytten så har jag inte riktigt hittat allt (inklusive sömlådan), så jag tog en skruv istället. Hör och häpna: Jag upplever det som ännu bättre till att pilla ut smuts ur hålväggar! Jag tror det beror på att skruvformen rengör på bredden också, istället för bara med hjälp av spetsen.

Anmäl
2015-11-05 03:48 #3 av: Cahira

Detta kommer låta helt horrifying men vi gör ingenting. De är frigående och det tar 5 sekunder så är smutsen tillbaka igen. Däremot har de gott om torra områden där hoven får hålla sig torr på egen hand. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-11-06 00:23 #4 av: Tiktak697

Jag har en hov mesta med inbyggd hov borste jag tar tenn och spolar och skrubbar på insidan och utsidan och spolar på lite eller låter de stå i hink om det är tort är hästen rörig sprayar jag med jodopax 3 ggr veckan i västs fall annars 1 ggr veckan och tvärar hovarna med vatten varje dag och skrubbar rent allt . Är det torrs kletar jag på detta http://www.daminoshop.se/product/kevin-bacon-hoofdressing-naturel-1-kg-121/ så bra pch endast vid behov . Men innan verkning spolar jag av hovarna sprayar på lite jod (i spray flaskan blir inte alls mycket bara för att de ska döda allt ) sen in i remsornas Box äts mineralerna och höt Sålänge och så trist dem. Då hästen går på lösdrift så får tassarna vila lite i boxen när de vart röt väder. Annars så brukar verkaren få verka och göra rent allt så sprayar jag på denna http://www.cyberzoo.se/hast/hastpreparat/salvor-och-oljor-hast/cavalor-dry-feet-250-ml-9-st.html och de funkar så bra den tar jag vid riktigt dålig röts eller när hästen verkats och de ser lite lite ofräscht ut när
Man ej kan verka bort mer. Mest i förebyggande syfte och de sker inte ofta .

Anmäl
2015-11-09 18:51 #5 av: Urhasten

Jag kratsar alltid hovarna för att se skicket och dess undersida tydligare. Även om mina hästar går på lösdrift, behövs det för att stimulera mitt intresse. Haha. 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-11-10 01:06 #6 av: Tiktak697

Min häst är jätte beroende av att ha friska hovar Då den tävlas och tränas hårt så måste den ha välfungerande hovar. Sedan tycker jag det är kul att pyssla med hovarna de känns så bra efteråt när man ser resultat och underhållsverkning är jätte kul med men hästen är så tung hehe ush jobbigt men skojigt 😱😅

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.