Sjukdom & rehabilitering

Varför barfota inte funkar för alla hästar

2015-08-31 19:01 #0 av: Urhasten

The Naturally Healthy Horse skriver (på engelska) om varför alla hästar inte kan vara barfota. Ett ganska känt scenario, speciellt för de som går miste om förståelse för hur viktigt det är att se hovvård som en del av hästens kompletta livsstil. 

Bland annat nämns detta;

  1. För mycket socker och stärkelse i kosten
  2. Inte tillräckligt med motion
  3. Mineralbrist eller annan obalans
  4. Hästen vistas i för blöt och mjuk hage
  5. Inte tillräckligt god hovvård
  6. Varit skodd för länge i sitt liv

Läs gärna hela artikeln och säg var ni tänker! Glad

http://thenaturallyhealthyhorse.com/barefoot-doesnt-work-horses/

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-02 11:26 #1 av: Maleficum

En anledning jag hört är för uppstallning (vilket ju ger för mycket stillastående under långa perioder).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-09-02 13:08 #2 av: Urhasten

#1 Det kan också vara en anledning eftersom stillastående hästar inte får lika mycket cirkulation i hoven, som en häst i regelbunden rörelse. 

Har du en foder häst eller medryttarhäst? Glad

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-02 16:45 #3 av: horses choise

de har glömt en av de viktigaste skälen. Hoven har utvecklats i typ 100 000 år för att bära hästen som strövande betesdjur, den springer kortare sträckor när den blir skrämd. Hoven är inte utvecklad för ridning under prestation, den är inte stark nog för tex hoppning, fälttävlan, intensiv ridning på grus & paddexbanor etc. när den lever i det fria, bete, lösdrift etc kan den vid extrema tillfällen ha ett hovtryck på 880kg vid enstaka avskjut från stillastående till galopp. vid ridning i ful trav 1200kg, vid galopp efter hinder 1600, vid skritt under ryttare 700, vid arbetsgalopp 1000. dvs vi utsätter hoven för en belastning den inte är skapt för, rider man ut på sin häst ett par gånger i veckan är det en sak, om man tränar och tävlar är det en helt annan. den behöver ett stöd och ett slitageskydd. den far illa av för hög vertikalkraft då den pressas ihop mer än den är skapt för. det är ingen raketforskning, det är sunt förnuft. du kan träna upp en ryggmuskelatur, en kondition, bärighet osv men du kan inte träna upp en skelett-bros-mjukdelsblandning att växa mer än den växer eller byta egenskap hos den. du kan precis som människan träna din barfota fot att tåla mer än den gör om du alltid har skor på dig, men du kan aldrig träna upp hur mycket den kan vinklas & böjas utan att det gör ont.   Jag vet att barfotafolket påstår annat men det handlar mer om personlig åsiktsfilosofi om att hålla saker naturligt än det handlar om faktisk kunskap.  

Anmäl
2015-09-02 17:41 #4 av: Urhasten

Nu kan jag inte hänvisa till någon källa eller direkta namn, men jag har läst om flera hästar som tävlas och tränas på hög nivå och klarar av det utan att använda hovskydd. Det finns några tävlingsryttare i Sverige och globalt också. Tyvärr synd att jag aldrig sparade artiklar, men det går säkerligen att luska fram.

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-02 18:45 #5 av: Talidass

Här finns massa ryttare som tävlar barfota, de tävlar med eller utan boots.
http://www.performancebarefoot.co.uk/barefootendurancehorses.html

Anmäl
2015-09-02 18:46 #6 av: Talidass

Terrängridning

http://www.performancebarefoot.co.uk/performancebarefoothorsescrosscountry.html

Anmäl
2015-09-02 19:20 #7 av: Urhasten

Vilka superlänkar #5 och #6! Skrattar

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-02 19:26 #8 av: Urhasten

En annan grej som jag själv filosoferar kring är att det känns på något vis fel att uttrycka sig som "Hoven är inte gjord för den prestation vi kräver av den". Eller dylikt. Om hoven inte är utvecklad för att kunna hantera viss prestation, hur kan övriga hästen i så fall vara det? Hur kan musklerna, leder och skelett stå emot den belastning högre nivå av atletiska prestationer innebär? Hur kan lungor, hjärta och övrigt på insidan? 

Jag tror att bland annat hovarna är kapabla att anpassa sig för det som de belastas för - om hovarna och hästen har rätt förutsättningar för det. Annars blir det överbelastat eller kanske för lite belastat. Det är bland annat därför jag underhållsverkar min häst ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Jag verkar sällan mer än någon millimeter, men den successiva "nötningen" gör det lättare för hästen att anpassa sig efter eventuella förändringar som håller på att ske. 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-03 14:12 #9 av: Lorita

En hov funkar vist barfota MEN det kräver en skicklig hovslagare samt en ägare som vet vad som krävs.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2015-09-03 16:05 #10 av: Maleficum

#2 Tyvärr inget av dem just nu utan för tillfället rider jag bara på ridskola.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-09-04 17:38 #11 av: Urhasten

#9 Det var en bra sammanställning av artikeln. 

#10 Aha, där ser man. Har du haft medryttarhäst/foderhäst/egen häst?

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-04 18:09 #12 av: Maleficum

#11 Hade en medryttarhäst för flera år sedan och skulle vilja ha det igen (även om jag helst skulle vilja ha egen häst) men för tillfället är det inget som skulle funka för mig just nu tyvärr.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-09-07 07:14 #13 av: horses choise

ingen av hästarna på någon av länkarna tävlar på hög nivå, de rider lätt terräng vilket innebär hopp på max 110cm och det är små lätta distanshästar som rider engelsk hunting & distansritt. Distans tävlas inte så intensivt som övrig ridsport. ang att övriga hästens anatmomi inte heller skulle hålla så är det så att leder,ben är tillräckligt starka och all mjukvävnad tränas upp precis som på en människa som idrottar. jämför med en boxare tex, ju seriösare fajt desto större krav på handske som skydd för att handen inte ska gå sönder. hoven är en slitagedel under ständig tillväxt, det är inte övriga kroppen. en slitagedel slits vid påfrestning, inget ologiskt i det. det har forskats på SLU sedan 2001 i detta och är ganska väl dokumenterat. oavsett vad man sv har för personlig filosofi så måste man respektera fakta och anatomi. skall en kropp tävlas måste den tränas för det för att klara uppgiften = muskler, syreupptagning, spänst etc OCH skall en kroppsdel som tex en fot belastas mer än den naturligt gör så förser man den med rätt förutsättning för att den inte skall skadas.  Att tävla i en idrott utan att skydda och stötta det som belastas mest är inte snällt mot något levande. du kan springa en bit barfota utan problem men ska du göra det 2-3ggr varje helg och längre sträcka lär du få ont i din fot. det är inte svårare än så. din fot kommer inte klara det i längden utan hjälp trots att din övriga kropp gör det.

Anmäl
2015-09-07 13:00 #14 av: Alana82

Fast nu börjar ju forskning mer och mer luta åt att löpare som får problem med fötterna är just de som springer med skor. http://www.vardinge.fhsk.se/notiser/278-manniskan-ar-skapad-for-att-springa-barfota.html

Vad gäller hoven så är den fruktansvärt anpassningsbar och kan bli både hårdare och mjukare beroende på vad underlaget är gjort av och hur mycket hästen nöter. framförallt de förvildade mustangerna är exempel på detta då de vandrar flera mil per dag på underlag som få tamhästar skulle klara av att gå ens en kilometer på med eller utan järnskor

Och distans tävlas inte lika intensivt med det tränas desto mer, hästen måste med lätthet klara tävlingsbanan annars åker en ut fort som satan så träningen är desto hårdare

hästar so, tävlas på hög nivå barfota

Luca Maria Moneta (Italy), riding his barefoot mare, Quova du Vains, wins the Olympia 2013 Alltech Puissance in London (with a 7 ft 2 in jump): https://www.youtube.com/watch?v=BtwHa67KEc8

http://www.endurancehorse.co.za/barefoot-endurance/

http://www.performancebarefoot.co.uk/page34.html

http://www.barehoofcare.com/endurance.html

Bara en snabb sökning ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.