Sjukdom & rehabilitering

Hovens tryckpunkt

2016-08-13 13:15 #0 av: Urhasten

För att hästen ska ha en funktionell hov strävas det efter att ha en balanserad tryckfördelning på hela sulans yta. Läs den här artikeln om vad en välbalanserad tryckfördelning har för innebörd.

Hovens anatomi.

Hoven är levande vävnad som kan insjukna, tillfriskna, dö (brytas ned av en naturlig nedbrytningsprocess av bakterier) och växa ut i varierat skick. Det finns massor av blodkärl inuti och detaljerad anatomi för att vara funktionell i hästens tjänst. 

Tryckpunkten från hovbenet

Hoven och sulans främsta uppgift är att bära hästens vikt över olika underlag. Vid markkontakt vidgar sig hoven, för att dra ihop sig vid upptramp. Hoven fångar stötar och dämpar dem, cirkulerar blodet och anpassar sig utifrån det som den utsätts för. En välbalanserad hov trampar i med hälen först och rullar rakt över mot tåspetsen. Överrullningen är inte sned och hoven visar inga större tecken på ojämn- eller snedhet. Om överrullningen och eller hoven skulle visa sig vara detta, beror det på hästens rörelsemönster och övriga kroppens kondition.

Tryckpunkten är den som finns mellan häl och tå, den yta där hovbenets belastning är som mest. Om hoven inte har sin naturliga hovform, innebär det att hovbenet inte blir parallell med varken hovvägg eller mark. För att ta reda på tryckpunkten kan man dela in hovens undersida på ett sätt som jag beskriver med bifogade bilder. 

Orchidéas hovutveckling 2016.

Den röda linjen visar hovens mitt från häl till tå. De turkosa linjerna visar hur sulans tryck blir fördelat beroende på balansen. Ha gärna överseende med att det är svårt att få jämförelserna exakt ut i minsta detalj.

4/2016:
Från trakt - till traktstöden - till tå är det inte jämnt fördelat. Det här betyder att överrullningen blir fördröjd till väldigt stor del. Tryckpunkten har orsakat brister i hovens lamellrand och vävnaden försvagas. 

5/2016: 
Fördelningen från trakt - till traktstöd - till tå är betydligt mycket jämnare, men överrullningen är fortfarande fördröjd och bristerna ser vi i lamellranden.

7/2016:
Sulans yta är betydligt mycket jämnare fördelat. Den nya, friska, vävnaden som växer ut är starkare. Det går att konstatera att hoven är mycket mer välbalanserad när tryckpunkten från hovbenet är jämnare över hela sulans yta.

Konsekvenser av ojämn viktfördelning

Tryckpunkten berättar för oss vart hästens största belastning hamnar på sulan när hela hoven har markkontakt. Vid ojämn viktfördelning kan hästen visa symtom som exempelvis ömhet, att hoven spricker och eller hålvägg. Det finns också risk att hoven flyter ut om man inte strävar efter hovens individuella hovform. Allting som inte hör till hovens individuella hovform kan orsaka spänning, obehag och gör hoven ömtålig. Det kan också sätta sig mentalt hos hästen att bli extra försiktig i rörelse.

Anledningen till att sträva efter en så nära 50/50 sulyta och med jämn tryckfördelning, är för att hoven ska hålla sig stark utan punkter där hoven till sist brister. Går det lång tid utan åtgärd kan det leda till blödningar (blåmärken) i hoven, skador i skelettet, leder, muskulatur och påverkar hästens benställning till vardags. En för lång tå (och speciellt med öm stråle) leder ofta till att hästen står med frambenen in under sig, medan en häst utan vidare obalans har lodrät benställning och har hovbenet rakt under sig.

Källa:
http://www.naturlighast.se/hovar.html http://72.29.84.63/~kentaur/barfotahasthasit/b10verkningen.html http://72.29.84.63/~kentaur/barfotahasthasit/b3hovform.html
Grundkurs i hovverkning enligt SANHCP ht-2014

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-08-14 18:10 #1 av: Hästbäst

Bra inlägg ☺, men hur vet man vart den turkosa linjen i mitten ska vara?

Anmäl
2016-08-14 19:33 #2 av: Urhasten

#1 Tack så mycket! 

Från bilder på en genomskuren hov ser du att hovbenet börjar från mitten av strålen och fram mot hovväggen. Därför vet du att ungefär efter en tredjedel av strålen hamnar tryckpunkten. 

Därför är det viktigt att ha en jämn balans mellan tå och häl! Glad

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-08-14 19:57 #3 av: Hästbäst

Tack! ☺

Anmäl
2016-08-14 21:40 #4 av: Urhasten

#3 Om du har fler funderingar så försöker jag svara så gott jag kan! Glad

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-08-15 22:39 #5 av: Tusen

Tycker det ser ut att vara hålvägg även på sista bilden. Är det så?

Anmäl
2016-08-15 22:55 #6 av: Urhasten

#5 Det stämmer. Den har varit djupare än dem andra, så därför tar det längre tid att läka ut. 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-08-18 19:17 #7 av: Mygohr

Spännande!
Ska mäta på mina så snart jag hinner😀

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.