2016-06-22 12:06 #0 av: Urhasten

Att välja ett lämpligt foder är liksom att kasta sig ut i en djungel - vad ska en välja, vart ska en börja leta och hur kan en veta att det tänkta fodret stärker och stödjer min häst? Här reder vi ut några foderrelaterade begrepp.

Varför en foderguide?

Det finns idag många anledningar till varför det är viktigt att se över våra hästars foderintag. Både hovvårdare och veterinärer, samt andra yrkespraktiserade inom hästvärlden, förespråkar kort och gott att "Är magen glad, då är hästen glad". Alltså, har vi som hästägare väldigt stor påverkan på hur våra hästar ska må bara genom att blicka och reflektera kring vad vi stoppar i dem. 

Det är viktigt att först och främst ha ett analyserat grovfoder som tillgodoser helst alla, men så många behov som möjligt för just Din hästvän. En individ som tränar aktivt och förbrukar höga halter av energi och kolhydrater klarar därför av ett högre intag av dessa utan att riskera att bli sjukt. Skulle denna häst plötsligt ställas av är det av betydelse att fodergivan hänger med i den handlingen. 

Av egen erfarenhet är det av största vikt att ha ett grovfoder som basföda och som utgångspunkten när hästägare sedan väljer kraftfoder, fodertillskott och mineraler. Ett över- och underskott av något vadera kan ge konsekvenser. 

Foderguidens syfte

Syftet med den här guiden är för min och andras del att sätta sig in i vad olika begrepp har för innebörd. Det kan vara så att vi hör och läser om ett nyckelord ofta, men behöver mer "kött på benen" för att våga och vilja handla mer kring dem. Kanske väcks en nyfikenhet. Det är viktigt att ta ställning och ansvar, men det är inte alltid så lätt när olika företag och produkter försöker försälja in sig hos oss hela tiden. Sedan finns det också fler begrepp, men då får vi helt enkelt göra en uppföljande artikel. 

Mitt råd är att granska varje innehållsförteckning och försöka hitta just det som ser ut att matcha grovfoder, individen och givetvis klämma, känna och se på hästen vad som behövs. Nedan listar jag olika begrepp som är mer eller mindre foderrelaterade. Kommentera om du saknar något.

Melass

Melass
Melass utvinns från saften av sockerrör och sockerbetor som en biprodukt. Det har en sirapsliknande form och är fördelaktigt vid tillverkning av pellets (bindningen vid pelletisering). Melass ökar foderstaters energi-, socker- och stärkelseinnehåll. Det ger också en god söt smak som många hästar inte kan låta bli.


Spannmål
Havre, korn och majs är välkänt spannmål som foder till hästar. Spannmål innehåller höga halter av socker- och stärkelse då det är hela frön från olika växtarter. Det har i regel ett högt energiinnehåll. Det beror på att mängder av socker- och stärkelse finns i gräsets frön. Grässtrån innehåller mer eller mindre kolhydrater, men inte lika som självaste fröna. Spannmål är rena frön, hela eller krossade. 

Spannmål
Sockerrör

Socker och stärkelse (kolhydrater)
Hästars mage och tarm har väldigt svårt att smälta och ta tillvara på spannmål eftersom deras kroppar, inre organ och struktur inte är skapta för att hantera mycket socker och stärkelse. De kolhydrater som hästens kropp inte smälter i tunntarmen förs vidare till grovtarmen. Det rubbar tarmfloran och den naturliga strukturen, då onda bakterier lätt tar överhand och svamp bosätter sig. Det finns ett ordspråk "En häst förtjänar sin havre", vilket syftar på att havre kan vara bra - om hästen får en giva i förhållande till förbrukningen av energi- och kolhydrathalten. För mig säger det sig självt att hästar generellt skulle må bra av den kolhydratrika halt av socker och stärkelse som redan finns i grovfoder och gräset. Finns behovet av kraftfoder är det med fördel att välja ett med låga halter av socker och stärkelse.

Källa:
http://www.nordicsugar.se/foder/hast/melass/
http://www.stallbredbyn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=69
https://sv.wikipedia.org/wiki/Melass
http://www.hippson.se/artikelarkivet/foder/olja-och-havre-i-kombination-sprider.htm