Foder & invärtes

Nypon (Rosa-canina-nypon)

2016-06-14 09:00 #0 av: Urhasten

Många menar "Nypon", men visste kanske inte att självaste nyponet är skenfrukten hos rosväxterna. Detta är en skenfrukt vars familj härstammar i Rosväxter, släkte från Rossläktet. Frukten från en rosväxt, det vill säga nyponet, påverkar hästars rörlighet, muskulatur och leder - vilket med goda rörelsemönster direkt påverkar hovens hälsa.

Namn: Nypon, Rosa canina
Familj: Rosväxter
Släkt: Rossläktet

Rossläktet (latin: Rosa) har ungefär 200 arter rosfamiljer från subtropiska till kalltempererade områden i världen. Frukten hos en rosenbuske är alltså nypon och kallas skenfrukt. Nypon är röda till orangea, ibland även mörklila till svarta. Det som finns inuti ett nypon är nötter (fröna). Rosarter som ger nypon är bland annat pimpinellros (Rosa spinosissima), vresrosen (Rosa rugosa), plommonrosen (Rosa pomifera) och mandarinrosen (Rosa moyesii).

Innehållet:

 • Ger bindväv, leder och ligament näring och energi
 • Bygger upp och rensar kroppens bindväv i bland annat ådersystemet, för att stödja elasticiteten i exempelvis ben, hjärna och hjärtats ådror
 • Gör att hästarna lättare tar upp C-vitamin
 • Stärker immunförsvaret då nypon är rik på antioxidanter
 • Stärker blodkärlen, hud och ökar förmåga att läka sår
 • Motarbetar virus och bakterier
 • I nypon finns minst 40 naturliga högaktiva ämnen, som exempel aminosyror, A-, B-, C-, E-vitamin, fosfor, järn, kalium, kisel, selen, magnesium och zink.
 • Jag citerar Timotej & Andersen:
  "Nypon innehåller det i särklass högsta antioxidantiavärdet av alla frukter:
  1. Nypon 40 mmol/100 g.
  2. Granatäpplen är tvåa med 11 mmol/100 g
  3. Blåbär trea med 8 mmol/100 g."

Ge nypon till häst

Det positiva med att ge nypon till häst är främst att flera hästägare märker skillnad hos sina hästar som är stela i leder och muskler, som efter att tilldelats nypon (hela, hackade eller i pulverform) blivit helt bra eller betydligt mycket bättre. Nypon påverkar även hornkvalitén och tillväxten för starkare hovar, eftersom flavonoiderna arbetar tillsammans med de övriga höga vitaminhalterna. 

Det går att ge hela nypon, hackade eller i pulverform. Antingen plockar du själv, ger färska eller torkar, med eller utan fröna. Det går också att köpa färdigt för att ge i fodergivan. Det finns viss forskning inom ämnet, men inte tillräckligt. Jag citerar Hippson: "Visar framtida vetenskapliga studier att dessa preparat gör stor nytta, då kommer de inte längre att klassas som fodertillskott utan som medicinering (= inte kunna användas i samband med tävling)."

Inte nog för att nypon kan påverka hästarnas inre struktur och balans för ett bra välbefinnande, har ett gott rörelsemönster direkt påverkan i hur hästarna använder sina hovar. För god hovmekanism krävs det att hästarna vill och kan sätta ned hoven på ett sätt som främjar och utvecklar steget.

Källa:
http://timotejandersen.se/info/allt-om-nypon/
https://grongava.se/info/articles/56/byid
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nypon
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rossl%C3%A4ktet

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-06-17 09:53 #1 av: nevamisse

Bra skrivet! Vi gav nyponpulver till en av våra hästar förr.

Anmäl
2016-06-17 10:04 #2 av: Urhasten

#1 Vad roligt med din respons - det tackar och bockar jag för! 

Jag funderar på att ge nypon till mina, för att se hur det påverkar dem. Däremot funderar jag fortfarande på om jag ska plocka själv, beställa från T&A hackade eller i pulver. Känns som att riktigt behandlat kanske ger ännu mer effekt? Jag vet inte för jag har aldrig provat innan. Däremot har vi en lång rosenbuske framför stallplan som ger många fina nypon som jag vet att mina tycker om - kanske är där jag ska börja? Skrattar

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-06-17 10:06 #3 av: nevamisse

#2 Jag vet inte vilket som är bäst, prova dig fram. Du kan ju plocka själv först och se om det är något och vill du fortsätta går det ju alltid att köpa mer.

Anmäl
2016-06-17 10:15 #4 av: Urhasten

#3 Du förstår min tankegång!

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-06-18 00:44 #5 av: Alana82

Självplock utan besprutning tror jag nog är det bästa, och ju mindre behandlat desto bättre brukar det vara rent generellt i alla fall :D

Anmäl
2016-06-18 09:10 #6 av: Urhasten

#5 Jo, ur den synpunkten är det självklart betydligt mycket bättre. Däremot är det ju frågan om hur mycket nypon man hinner och kan plocka innan säsongen är över Gapskrattar

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2016-06-18 20:26 #7 av: Alana82

Det är en helt annan femma Skrattar lite skillnad på att plocka till egen konsumtion jämfört till en hel häst, även om den är av en mindre sort

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.