Annons:
Etikettsjukdom-rehabilitering
Läst 9235 ggr
Urhasten
2016-05-20 17:05

Hålvägg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hålväggar, bärrandsröta och separationer. Vad är det, hur uppstår dessa och hur kan vi undvika att våra hästar drabbas?

Hålväggar är en separation mellan hovvägg och lamellranden. Detta kallas också bärrandsröta. Separationen kan  se ut som en "liten spricka" i lamellranden och det finns dem drabbade hovar som kan ha hålrum flera centimeter djup till kötthoven. Beroende på hur olika hästar är påverkar det individer olika, samt olika grad av hålvägg och det är med andra ord viktigt att vara uppmärksam.

Min egen teori pekar på att separationen uppstår av försvagade vävnader. Hoven som sådan ska helst vara tajtast möjligast  eller nära sin ursprungliga form. En hov som av någon anledning inte är i sin ursprungliga hovform är utfluten och detta leder till brytningspunkter/tryckpunkter. En brytningspunkt överanstränger hoven och gör att det till sist brister. Vid varje steg och överrullning försvagas vävnaden ytterligare. Beroende på hur hästens inre balans är, blir hästen ofrivilligt mer eller mindre mottaglig för att onda bakterier utifrån ska starta en nedbrytningsprocess på bärranden. Detta gör att bärranden och lamellranden får röta. Vävnaden förtvinar bort och skapar ett hål.

Hålvägg

Kännetecken:

  • Små minimala sprickor eller separationer är hovens sätt att berätta att den är överbelastad. Detta behöver inte bli värre, men det är alltid viktigt att vara uppmärksam för att upptäcka eventuellt värre kondition i god tid.
  • Djupa separationer mellan hovvägg och lamellrand.
  • Lamell- och bärranden blir brunaktig och kan även lukta ruttet.
  • "Svampig" i vävnaden.

Rehabilitering och behandling;

  • Det är viktigt att hovarna får möjlighet att växa tillbaka till sin naturliga ursprungliga hovform genom god hovvård, om detta är en av huvudorsakerna. 
  • Att runda av runt om har stor betydelse för god överrullning åt alla håll, samt förebygger att hovväggen spricker. 
  • Om en hålvägg har bildats är det bra att behandla den för att bakterierna inte ska äta sig upp hela vägen till kötthoven. Så här gör jag och fungerar superbra;
  1. Som en första gång kratsar jag ur mycket noggrant (tar gärna hjälp av en sömspik), sedan skrubbar jag drabbade hovar med vatten och Gulsåpa, med en borste.
  2. Sprayar Lilaspray för att lägga en skyddande hinna i hålväggen.
  3. Flera små tussar lindrev kletas in i Grankådsalva, som sedan täpper igen hålväggen och sitter där tills nästa verkningstillfälle. 
  • Vid fall där en känner att kunskapen inte räcker längre ska en godkänd hovvårdare eller veterinär kontaktas. Som allra oftast går det mycket bra att hålla hovväggar under kontroll på egen hand med rätt allmän kunskap, men i värsta fall kan större ingrepp eller operation vara enda utvägen.

Lindrev kletat i grankådsalva sitter som berget!

Förebyggande åtgärder;

  • Kontrollera mycket noggrant vad hästen får i sig. Svamp och överskott av kolhydrater är aldrig bra och lockar onda bakterier att fästa i hovarna.
  • Lär känn din häst och vad den håller sig frisk och sund av.
  • Dränera väldigt blöta och leriga hagar då hovar mår bra av att få stå torrt.
  • Lägg grus på blöta och leriga ytor. Detta stimulerar också hovarna och dess mekanism.
  • Vid motion kan hovskydd vara att föredra om det kliar fast smuts och stenar som förvärrar hovvägg och separationen. Det är viktigt att gå igenom varje typ av hovskydd utefter funktion och konstruktion, exempelvis för- och nackdelar för Dig och Din hästvän.

Källa: http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/hovvard-del-3-hovproblem-och-hur.htm Grundkurs i hovverkning enligt SANHCP, 2014 Egna erfarenheter

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: