Hovskydd

SHINGS hovskydd Sportskon

2015-09-07 17:19 #0 av: Urhasten

"När du kräver en vältränad hov", står det på förstasidan hos SHINGS när du besöker dess hemsida. I den här artikeln får vi veta mer om företaget som på djupet brinner för barfotahovar, men samtidigt förstår att ett hovskydd kan vara lämpligt av olika anledningar.

Samtidigt som jag gick grundkurs i hovverkning för Kent Wiberg, deltog jag i en föreläsning. Någonting jag fastnade för var när grundare och VD för Shings AB, Marina Nylund, berättade om hennes hästliga bakgrund, framtidsvision och planer för oss hästägare som inte nöjer oss med det ytliga. Marina tog oss till djupet via hennes föreläsning om hoven, hovens funktion och hur Shings sportsko är någonting unikt på dagens marknad. 

Marina har oerhört mycket kunskap om hur hoven ser ut på insidan, hur hovar fungerar och fick, i alla fall mig, att förstå hur viktigt det är med att träna hoven till att nå det mål vi alla strävar efter - en funktionell barfota hov. Bland annat fick vi veta hur elastiska putan fungerar och hur levande hela hoven är. Vilket en knappt kan tro när de flesta av oss hästälskare enbart får se hoven på utsidan. 

Foto: Shings AB (bildmaterial med tillstånd).

Det finns ingen tvekan när vi pratar om hästar, att vi på något vis önskar någon form av prestation från hästen. Våra hästar är atleter, oavsett om det är på hobby- eller elitnivå. Att hålla en häst barfota är det optimala och utvecklingen är alltid igång - en funktionell hov behöver ha förutsättningarna på sin sida för att hålla god kondition. Det är inte enbart hoven som ska vara i skicket, utan hela hästens kropp och inre strukturer (lunga, hjärta, muskulatur, etc) behöver lagom belastning för att underhålla formen. Någonting Marina nämnde vid flera tillfällen var dynamisk träning. Dynamisk träning gör att hoven på ett fysiologiskt och hållbart sätt utvecklas. 

Dynamisk träning innebär kort sagt; varierad belastning (lagom belastning på olika underlag) och vila (återhämtning).  

Foto: Shings AB (bildmaterial med tillstånd).

Någon gång kan en hov nå ett skick då hoven är svagare än det bör vara, och då behöver skydd. Det bästa är om skyddet går att ta av och på, eftersom hästen oftast aktiveras i genomsnitt en, två eller tre timmar, och resterande 21-23 timmar vilar från sin aktivitet. 

Citerar från hemsidan: "Skor är ett hjälpmedel hästen behöver när den tränas. En häst som tränar en timme varje dag behöver skor 5% av sin tid. De övriga 95% av tiden mår hästen bra av att få leva barfota. Detta ställer helt andra krav på skons fastsättning än traditionen med söm kan erbjuda. Shings baseras på "Easy Secured Attaching". En säker fastsättning som tas av och på med ett par enkla handgrepp. Shings ger både häst och människa en helt ny frihet. Frihet att existera barfota och prestera i skor. Skor optimerade för prestation."

Våren 2014 var det dags att lansera nya sportskon - en universell modell "Shings Basic Trainer". Det finns flera egenskaper hos sportskon, som ger oss en hint om den kunskap som Marina besitter, och viljan till att toppa marknaden. På hemsidan står det också tydligt att företaget regelbundet utvecklas för att ge hästen och människan de bästa förutsättningarna. Här nämner jag några:

  • Easy secured attaching - Dragspännena är anpassade diagonalt och dubbelt för att stötta varje hästs unika steg och kraft. Vilket ger en säker fastsättningsmetod. 
  • Curved tail - Shings bakre del av sulans undersida är mjukt rundad, liknande en hov. Detta minskar risken för onödiga slitageskador där hästen mister en god inrullning från att ha tagit full kraft i ett steg och ska traktlanda.
  • Hoof training system - Materialet som hovskon är skapat av har kapacitet att stötta hovens sätt att vidgas vid stråltryck (tryck från mark och kroppsmassan). Med andra ord stör eller påverkar skon inte hovens formföränringar. Den här funktionen hos skyddet ger hoven möjlighet att utvecklas och främjar den dynamiska träningen som nämnt ovan. 
  • Active suspentory ligament support, Asls - Den här punkten utmärker sig själv, gaffelbandsstödet. Det är Shings unik för. När hästens gaffelband blir maximalt belastad betyder det att vid den kommande återfjädring rätar upp benets nedre leder och kota igen. Stöd hjälper gaffelbandet att återgå till sitt viloläge, inför nästa steg att ladda om på nytt.
Foto: Shings AB (bildmaterial med tillstånd).
Källa;
Alla bilder tillhör Shings AB.
http://shings.se/hoven/
http://shings.se/om-shings/ http://shings.se/om-shings/om-shings/

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-09-15 12:05 #1 av: [[AcsJulia]]

Shings är verkligen en sko jag är så imponerad av! Tanken med sulans utformning, hur hela skon är dynamisk, precis som hoven och hästen... Ja, jag önskar att de kommer i mindre storlekar! Idag finns de ju endast ned i storlek 10-11 cm. Mina behöver 8-9. :/

Anmäl
2015-09-15 20:14 #2 av: Urhasten

#1 Jag har faktiskt frågat om kommande storlekar i samband som jag frågade efter bildmaterialtillstånd - jag ska publicera svaret! Skrattar

Men jag håller med dig, det är drygt att storlekarna är så begränsade fortfarande. Vi får ha i åtanke att de släppte sin första modell förra året och har redan stora förändringar genomförda.

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.