Foder & invärtes

Pau D'Arco te

2015-08-29 21:15 #0 av: Urhasten

Från den inre barken av Lapachoträdet får vi Pau D'Arco teet. Barken har använts som mineraldryck och naturmedel i Sydamerika i generationer. Hästar drabbade av strålröta eller mag- och tarmproblem har fördel av teets innehåll.

Pau D'Arco te. Foto: Urhasten.se

Lapachoträdet, som vi får Pau D'Arco teet ifrån, har mycket stor motståndskraft mot angrepp av svampar, sporer och virus. Teet hjälper kroppen att behandla angrepp av svamp, sporer och virus. Barken har antibiotiska egenskaper, dämpa mindre inflammationer, har omkring 20 mineraler och mycket annat nyttigt som naturligt bygger upp inre balans.

När hästen får i sig ett överskott av kylhydrater (socker och stärkelse) övergöds svamp och bakterier som redan finns i hästens normalflora. Har hästen dessutom nedsatt immunförsvar av någon anledning är risken större att det här till sist rubbar tarmfloran och hela systemets olika funktioner kan sättas ur spel. Pau D'Arco teet behandlar den här form av obalans i hästens mag- och tarm där största delen av immunförsvaret byggs upp och arbetar. Det är därför barken kan behandla symtom som exempelvis fång, eksem, rötangrepp och dämpa inflammationer i exempelvis ögon.Pau D'Arco tee till häst (1 portion/dag)

 • 4 dl vatten i en kastrull
 • 15 g (ca ½ dl) bark från påsen ska tillsättas direkt i vattnet
 • Ställ kastrullen med vatten + te på spisplattan, låt sjuda i ca. 10 minuter
  Inte koka och inte över 90°, då förstörs mycket av det viktiga innehållet!
 • Ställ av kastrullen, låt teet svalna
 • Ge barken ensamt eller blanda i foderbyttan

  Tips!
  · Ge gärna tevattnet. Hur mycket beror på hur blött foder hästen tycker om.
  · Det går bra att koka upp portioner för flera dagar om du förvarar det svalt och mörkt i tätt sluten flaska/burk.

Om hästen har mindre eller mer symtom går det att minska eller öka mängden - gör detta med försiktighet och börja alltid med en successiv infasning från början.

En kur är 1-2 veckor. Jag rekommenderar minst 1 veckas uppehåll om flera kurer ska ges efter varandra. Utrensningssymtom är fullt normalt och skadar inte. Det kan vara diarré, rinniga ögon, ödem/svullnad, mjäll/skorv i huden. Tänk på de organ som avgiftar kroppen är först och främst; huden, lungor, njurar och tarmarna. Nödutgångarna är ofta tårkanalerna eller små "punkteringar" i huden (kan liknas med små sår). För kraftiga utrensningar blir obehagligt och exempelvis diarré i flera veckor på grund av utrensning är inte rimligt. Anpassa mängden bark och tevatten efter hästens respons och behov.

Köp 300 g Pau D'Arco te från Apotea:
http://www.apotea.se/pau-d-arco-te-300-g

Källa:
http://stighastrup.dinstudio.se/empty_15.html
http://www.apotea.se/pau-d-arco-te-300-g

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-10-18 19:23 #1 av: Linnea

Det låter väldigt lite. För människor står det 1,5 msk i 5 dl vatten. Upp till 6 koppar kan drickas dagligen. Har gett starkare dos än i #0 utan resultat.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2015-10-19 11:32 #2 av: Shettisar

Det finns ju kapslar att köpa också.Någon som vet dosen till shettis i form av innehållet i kapslarna? http://www.bodystore.com/pau-darco-520mg-100-st

Anmäl
2016-05-18 08:00 #3 av: Urhasten

#1 Det går såklart inte att säga vilken exakt dos olika hästar ska ha, men jag kan säga att Orchidéa fick en utrensning och en för kraftig sådan skapar obalans i sig. Det stöttar inte vidare bra det som redan är i obalans. 

Hur länge gav du bark + tevattnet? Att läka insidan tar tid och tålamod krävs. Det är oftast inget större resultat efter flera månader, om man nu har riktiga problem med mag- och tarmrelaterade bekymmer och symtom. Som strålröta, hålväggar, etc.

#2 Jag hade varit hellre försiktig än få en för mäktig utrensning. Jag hade gett 1 kapsel första dagen och se hur hästen känns dagen efter. Om det känns som att den tål 2 st går det alltid att testa, men reagerar hästen med förändring på bara 1 st så hade jag kört på det i ca. 7-14 dagar beroende på hur kroppen svarar. 

När saker och ting inte är lika välkänt och testat som annan medicin eller foder är det extra viktigt att successivt minska eller öka Glad

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.