Foder & invärtes

Pau D'Arco te

2015-08-29 21:15 #0 av: Urhasten

Från den inre barken av Lapachoträdet får vi Pau D'Arco teet. Barken har använts som mineraldryck och naturmedel i Sydamerika i generationer. Hästar drabbade av strålröta eller mag- och tarmproblem har fördel av teets innehåll.

Pau D'Arco te. Foto: Urhasten.se

Lapachoträdet, som vi får Pau D'Arco teet ifrån, har mycket stor motståndskraft mot angrepp av svampar, sporer och virus. Barken från den inre delen av trädet innehåller bland annat järn i lättupptaglig form, ett kraftfullt antibiotiskt ämne och omkring 20 mineralämnen och fler. 

Jag och min Orchidéa har aldrig haft problem med ömhet eller en röta som påverkar hennes fria rörelser. Hösten 2014 skrumpnade hennes strålar ihop totalt i samband med starka mediciner (som hon var tvungen att ta på grund av en traumatisk olycka, ögonskada). Tack vare anpassad hovvård har vi trots strålens skick alltid tagit oss över alla typer av underlag utan problem. På grund av medicinen, tog det hårt på hovvävnaden som fanns och växte ut under den perioden. 

Idag är det ungefär ett år sedan hon var skadad och kvalitén på samtliga hovar är inte på samma nivå som den annars har varit. Hålväggarna vart värre än någonsin, strålrötan kom som ett slag i samband med betet och insekterna (visar symtom på överkänslighet mot insekter, lindrig klåda). 

Till slut valde jag att testa Pau D'Arco, för att se om det var någonting för oss. Statusen var; djupa hålväggar, framför allt vänster framhov, nästan på marginal till halt. Strålröta på samtliga hovar. Vi behövde en mirakelkur.

När en häst drabbas av strålröta befinner sig den största orsaken på grund av ett överskott av den svamp som naturligt finns i hästens tarm. När hästen får i sig för mycket kylhydrater (socker och stärkelse) och har nedsatt immunförsvar är risken större för angrepp. Pau D'Arco teet behandlar den här form av obalans i hästens mag- och tarmsystem och snart ska hästen förhoppningsvis bli kryare igen. ATT GE PAU D'ARCO TE TILL LITEN HÄST

  • 4 dl vatten i en kastrull
  • 2 msk tee ska tillsättas i vattnet direkt
  • Ställ kastrullen med vatten + te på spisplattan, låt sjuda i ca. 8-10 minuter. Inte koka, då förstörs mycket av det viktiga innehållet!
  • Ta av kastrullen, låt teet svalna
  • Ge hästen både barken och lite av vattnet (hur mycket av vattnet beror på hur blött foder din häst föredrar)
  • En kur varar från 1-2 veckor och ska två kurer ges på rad rekommenderas det att ha minst 1-2 veckors uppehåll

Detta gäller även större hästar. 

Visar det sig att hästen behöver ännu en kur och starkare rekommenderas att försiktigt öka doseringen av mängden bark. Det finns hästar som reagerat kraftigt. Min Orchidéa (tvåårig Minishetlandsponny) fick 2 msk + 3 msk tevatten under en veckas tid - strålrötan och hålväggen behandlades, men hon vart väldigt lös i magen. Det går bra att koka upp för två dagar åt gången då teet gärna får suga åt sig tevattnet ordentligt.

Köp 300 g Pau D'Arco te från Apotea:
http://www.apotea.se/pau-d-arco-te-300-g

Källa:
http://stighastrup.dinstudio.se/empty_15.html
http://www.apotea.se/pau-d-arco-te-300-g

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-10-18 19:23 #1 av: Linnea

Det låter väldigt lite. För människor står det 1,5 msk i 5 dl vatten. Upp till 6 koppar kan drickas dagligen. Har gett starkare dos än i #0 utan resultat.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2015-10-19 11:32 #2 av: Shettisar

Det finns ju kapslar att köpa också.Någon som vet dosen till shettis i form av innehållet i kapslarna? http://www.bodystore.com/pau-darco-520mg-100-st

Anmäl
2016-05-18 08:00 #3 av: Urhasten

#1 Det går såklart inte att säga vilken exakt dos olika hästar ska ha, men jag kan säga att Orchidéa fick en utrensning och en för kraftig sådan skapar obalans i sig. Det stöttar inte vidare bra det som redan är i obalans. 

Hur länge gav du bark + tevattnet? Att läka insidan tar tid och tålamod krävs. Det är oftast inget större resultat efter flera månader, om man nu har riktiga problem med mag- och tarmrelaterade bekymmer och symtom. Som strålröta, hålväggar, etc.

#2 Jag hade varit hellre försiktig än få en för mäktig utrensning. Jag hade gett 1 kapsel första dagen och se hur hästen känns dagen efter. Om det känns som att den tål 2 st går det alltid att testa, men reagerar hästen med förändring på bara 1 st så hade jag kört på det i ca. 7-14 dagar beroende på hur kroppen svarar. 

När saker och ting inte är lika välkänt och testat som annan medicin eller foder är det extra viktigt att successivt minska eller öka Glad

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.