Annons:
Etiketthästhälsa-övrig-vård
Läst 3560 ggr
Urhasten
2015-08-19 21:27

Lösdrift

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När vi erbjuder våra hästvänner lösdrift kan vi skapa större komfort för oss som är hästägare, men det bästa av allt är att våra fördelar blir hästarnas fördelar likaväl.

  • I en tillräckligt stor lösdrift får vi möjlighet att placera hur många hästar som helst i en och samma lösdrift. Det betyder att flera behov blir tillgodosedda automatiskt. Hästarna får umgås med olika individer i olika former och åldrar. 24/7.

  • De får chans att anpassa hårrem och hälsa utefter väder och klimat. Med en känsla av fullkomlig valfrihet, att välja vistas i regnskuren eller skyddas från den i en bäddad ligghall. En kry häst fryser oftast en gång och snart är en kraftigare päls satt, samtidigt som den som svettas snarast fäller.

  • Hästarna som får gå i en flock dygnet runt uppmuntras automatiskt till rörelse alla 24 timmar om dygnet. För att uppmuntra till ännu mer rörelse kan vi placera en foderstation, vattenbar och ligghall på olika håll och kanter.

  • Är terrängen dessutom varierad med skog, fält, upp- och nedförsbackar, vattenhålor och hårt underlag blir hästen mer flexibel. För att stärka en unghästs skelett, leder, muskulatur, senor och ligament är det här punktens innehåll ultimat. Genom det tränas även hovarna för att kunna utföra atletiska rörelser vi en dag önskar av våra blivande atleter.

  • Genom lösdrift har vi möjlighet att erbjuda våra hästar fri, men begränsad, tillgång på grovfoder. Med en tillräckligt stor lösdrift och harmonisk flock leder detta till tacksamma hästmagar om finner tillit till att mat alltid är ett alternativ – av tusen många andra aktiviteter. Fetma är i många fall utom räckhåll, men individuellt är fortfarande fallet.

  • Aktiviteter för en häst på lösdrift kan vara så som att beta på markens olika innehåll tack vare Sveriges fantastiska årstider. I följd med att skritta, trava, galoppera eller flänga över liknande bommar, gnaga på trädens alla grenar, jäklas med flockens mest lättirriterade, busa järnet med bästa vännen eller vila tryggast med flockens minnesbärare. Bada i värsta leran, beta i det bästa vädret, etc.

Orchidéa och flocken, jan 2015. Foto: Urhasten.se

Fördelarna är många och dessa är baserade på erfarenhet och det jag får uppleva med Orchidéa och våra hästvänner. Det går att leta studier som underlägg för mina punkter ovan, men jag väljer att höja handen i frågan med en personlig värdering inom ämnet, den här gången. Jag är ett stort fan av lösdrift och den dag jag har hästarna hemma på min egen gård är lösdrift det jag och Husse kommer att bygga.

Den livsstil som lösdrift för det mesta erbjuder är underbar och inte minst för den naturlika hoven. För en häst som är barfota är det träning på frihand. Vad tycker ni om lösdrift?

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Annons:
Maleficum
2015-09-02 11:33
#1

Skulle jag ha egen häst skulle jag helt klart ha den på lösdrift då det känns mest naturligt. Har även haft funderingar på "paddock paradise" vilket verkar som en smart lösning speciellt om man inte har tillgång till jättestora ytor, vet dock inte om det finns någon i Sverige som har det systemet.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Urhasten
2015-09-02 13:11
#2

#1 Jag tycker det känns som att det är jättemånga som har någon form av Paddock Paradise. I vårat stall har vi någon form av det med tanke på att vi har varierad terräng, foderstation, vattenstation och ligghall på tre olika platser, grusade delar av lösdriften, etc. 

Däremot vet jag ingen som eftersträvar det fullt ut! Det kanske visar sig här snart, det hade varit kul att se bilder och veta mer.

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Lindorm
2015-09-09 11:07
#3

Jag började ha min häst på lösdrift för snart fem år sedan. Det är för mig den hästvänligaste och bästa hästhållningen. 

Nu har jag flyttat till ett litet torp med  min sambo och har fyra hästar, blandat hingstar och valacker. 1,5-11 år gamla. De går fortfarande på sommarbete i gamla, kuperade ängshagar och jag räknar med att flytta upp dem till vinterlösdriften i  oktober/novemberskiftet kanske tidigare beroende på väder. Där kommer de att gå i en skogshage som visserligen inte är stor, men jag tänkte att jag skulle utforma den lite mer som ett form av paddock paradise. Funderar också på hur jag kan utvidga hagen i terrängen runt om. Den är verkligen inte hästanpassad med massor av skärv, branta stenhällar och liknande. Det kanske inte blir till vintern, men jag hoppas att i alla fall kunna utveckla en plan till våren.

http://hastinspiration.blogspot.com/

https://www.facebook.com/Fotografagneswadenback

Urhasten
2015-09-09 12:19
#4

#3 Jag håller med dig om att lösdrift är det absolut mest hästvänligaste. 

Och vad spännande att du har världens roligaste projekt framför dig. Jag önskar dig och hästarna all lycka för att det där ska gå igenom! Du får inte glömma att uppdatera oss här inne, snälla rara du! 😍

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Lindorm
2015-09-09 14:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Det ska jag komma ihåg att göra. Bifogar en bild på grabbarna 😃

http://hastinspiration.blogspot.com/

https://www.facebook.com/Fotografagneswadenback

Urhasten
2015-09-09 14:56
#6

#5 Supertjusigt! 🙂

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Annons:
[[AcsJulia]]
2015-09-15 11:15
#7

För mig är det lika självklart att hagarna håller så hög standard att de tål dygnet runt-slitage, som det är att ha boxar att tillgå! I över 8 år har jag haft egen lösdrift med sand, milt bete, skogsparti och ligghall. Jag bytte ju dock till inackorderat efter att ha insett att ligghallen förfallit bortom räddning… Men jag är nästan lika nöjd nu! Enda nackdelen är att det är dåligt med skog, utan mest hedbete eller åkermark att välja på. Om jag märker någon skillnad på hovarna? Jo, faktiskt! Unghästen som aldrig haft minsta tillstymmelse till problem har fått en lite Hålvägg. Det kan dock bero på att hela flocken går i en något blötare hage och att sockret varit lite överflödigt i sommar… I vilket fall tror jag att det är ovärderligt för alla hästar att röra sig ohindrat! Det bygger starka hästar och hovar. Och det är viktigt för både mig och mina hästar!

Urhasten
2015-09-15 21:54
#8

#7 Vi delar åsikt här, väldigt mycket. Det där du nämner om att hagen ska vara hållbar för dygnet runt bruk är viktigt. En lösdrift som innebär lera upp till magarna är ingen vidare bra lösdrift och då kan det vara mer tacksamt att hålla hästen på box.

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Rafflan
2015-09-28 03:23
#9

Ja en lösdrift är skönt och bra för hästen men är jobbigare för ägaren.
Tex att leta häst i mörkret under vintern, eller det har spöregnat hela dagen så då behöver man ta in hästen och vänta tills den är torr innan man kan träna (jag tycker det är riktigt elakt att sadla en blöt häst).
Negativt är även pälsen, dem behöver pälsen (och  grovfoder) för att hålla värmen, men dem blir dock snabbare svettiga om dem har mycket päls och blir dem så svettiga att dem blir blöta in på huden efter 30 min träning så rider man en blöt häst i 30 min när det är -15 grader, inte okej enligt mig även om "kroppen är varm", och rakar men dem då lite för att slippa att dem ska svettas tycker jag det är fel om man inte ersätter pälsen med täcke, hästarna sätter pälsen av en anledning och tar vi bort pälsen för våran skull ska hästarna få täcke istället.
Och rör på sig 24/7? i våran lösdrift låg dem mest och sov vid höbalen, min häst låg och åt samtidigt, haha.

Men ja lösdrift är bra, inga hästar med mag/tarm problem eller galligaben.
Dock är det väldigt bekvämt för ägaren att ha hästen på stall, att kunna åka ut och motioner hästen efter intaget för då slipper man leta häst i mörker + hästen hinner torka ifall det regnat, och det är få hästar som mår sämre på box än lösdrift, men märker man att hästen mår sämre får man ju självklart göra det bästa för hästen :)

Min häst stod på lösdrift och trivdes toppen bra men när vi flyttade till en ny stad fanns det inga bra lösdrifter så då fick han ställas på box, han trivs lika bra där bara han får gå ute minst 12 timmar :)

Alana82
2015-10-17 22:05
#10

Fast nu var det inte länge sedan som det kom ny forskning som visade att hästar mår betydligt sämre på box än på lösdrift, inte kanske på det sättet som man som ägare märker över en dag men på längre sikt var det mycket negativt för hästen som biologisk varelse

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Rafflan
2015-10-20 06:57
#11

#10 beror på lösdriften och häst, för att lösdriften ska vara bra ska hästen ha fri tillgång på grovfoder, men en del klarar inte fri tillgång utan att bli feta, då ger man hö i portioner flera ggr/dag vilket är dåligt för mag/tarm kanalen då det blir fel med ät tiderna, då sätter man ut hö i slowfeeding nät vilket kan skada tänderna, då ger man fri tillgång utan nät vilket gör hästen fet och fetma är ohälsosamt för alla djur. En rätt sköt lösdrift med hästar som motioneras är det bästa, men tyvärr ser man allt för många överviktiga hästar på lösdrift eller allt för många slowfeeding nät. Inget är perfekt tyvärr, man får se till sin egen häst vad som är bäst för den :)

Det är även skillnad på lösdrift och lösdrift, det finns feta lösdrifts hästar som får mat i portioner = dåligt.
Och det finns hästar som går in i boxen kl 15.00 på eftermiddagen och får massor med kraftfoder = dåligt.
Så för att ta studien på allvar måste man se till helheten, fick alla hästar fri tillgång på hö på samma sätt under dygnet? fick alla hästar lika mycket kraftfoder? vart det skillnad om boxhästarna gick ute emellan 6-15 eller emellan 6-22? det går inte att säga något utan att verkligen ha all fakta :)

Maleficum
2015-10-20 10:57
#12

#11 Har man problem att de blir feta av för mycket hö får man väl ge mindre näringsrikt grovfoder och spä ut med (halm brukar ju ofta användas som utfyllnad) så de kan tugga på något hela tiden om dem vill (och det gäller väl både lösdriftshästar och boxhästar).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Urhasten
2015-10-22 22:24
#13

#11 Dina lösningar är väldigt begränsade, men det kanske du inte tänkte på? Att placera en häst i en flock på ett par individer, gör att hästen uppmuntras till mer rörelse, mer aktivitet och därmed inte hänger kring maten hela tiden. 

Kan ta min häst och vår lösdrift som exempel. Varierad terräng, där vatten, grovfoder och ligghall är på olika platser. Lösdriften delas av 12 individer av olika slag. Det här är en livsstil som har passat oss perfekt. Sedan håller jag med om att alla marker inte är lämpliga lösdriftsmarker eller att alla hästägare bör ha sin häst på lösdrift, liksom alla ägare inte ska hålla sina hästar barfota om de inte kan ge den hovvård som individen kräver. Samtidigt som att om barfota är ett fungerande alternativ är det för mig inget att vela om. Hästens bästa i främsta rummet.

Att hönät skulle förstöra tänder har du ingen forskning på, va? Om du har det vill jag gärna läsa den. Det finns vissa massörer med olika utbildning och kompetens som berättat att de är intresserade av att forska mer kring hästar som äter ur näten. Går det att dra en slutsats att hästar med nackproblem får de i samband med att de äter ur hönät? Det som framkommer om man ser till studien i sin helhet är att stressade hästar är de som kan få nackproblem i samband med hönät. Och stress, är ett svårt ord att placera några ramar kring. Jag tycker jag ser stress lite över allt, samtidigt som en annan knappt upplever stress överhuvudtaget. 

Min stallägare och stuteriägare har använt Caisas hönät i flera år utan ett tecken på dåliga tänder eller tänder som slits ned tills hästen insjuknar på grund av det. Eller nackproblem.

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Annons:
Linnea
2015-10-29 13:02
#14

Om man vet vad hästarna behöver i sitt grovfoder rent näringsmässigt så kan man få någon att odla detta åt en. Duktiga bönder vet hur man får till olika näringsvärden. Alt blandar man med halm. Jag föredrar utan hönät. Vissa pratar om nackproblem och jag förstår att vissa kan få det. Speciellt de som står och rycker mycket i näten. Men om det gäller generellt vet jag inte. Hästen funkar ju dock bäst om den får äta från marken. Jag behöver inte leta efter min häst. Han kommer när jag ropar. Att pälsen är blöt innebär inte att huen är det. Man kan klippa delar av hästen utan att den fryser och man kan faktiskt täcka hästen även på lösdrift om det behövs. Att hästen blir svettig mitt i ridpasset är väl inget konstigt. Händer ju på sommaren också. När ska man då rida egentligen?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Zabbio
2015-10-30 18:39
#15

Min pålle flyttar till lösdrift inom en vecka :)
Nu är det inget beslut fattat just för lösdriftens skull utan flytten till nytt stall har lite andra orsaker. Men det ska bli trevligt :)

Fast även innan dess har han och hagkompisen varit ute större delen av   dygnet, installad på vinternätterna delvis  för fodrets skull, delvis pga att det inte finns möjlighet att bygga ligghall i anslutning till hagen. (skog har de dock) och varierad terräng i hagen. 

Men jag ser det bara som positivt att det blir lösdrift i vinter, även om det är en lite mindre lösdrift och inte så många andra hästar där.
Fast lite orolig är jag - jag har alltid ansett att hästens päls är rätt beskydd, men just denna pållen fryser väldigt lätt så fort det blir lite fuktigt. Har han bara vett att hålla sig torr behöver han aldrig täcke i snö eller minusgrader, men till och med varmt sommarregn får honom att skaka.. Så frågan är hur mycket extra jobb det blir med att lägga på och ta av täcke under regniga perioder, eller  om han är smart nog att ta skydd. I och med flytten står han ju inte hemma på gården heller utan jag får köra några mil, och ska helst hinna med det varje regnig dag om det blir täckesbyte, och sen för att ta av täcket. (om vädret inte är ett problem kan man ju anpassa skötsel efter studierna och så med de andra där, eller som hemma enkelt slänga på det innan de går ut).

Men det blir nog bra.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Linnea
2015-10-30 19:09
#16

#15 Hade en travare innan som var van att alltid ha täcke vid minsta lilla regn. Jag byggde ett vinskydd och sen fick han gå mer och mer utan täcke. I början gick han in direkt vid minsta duggregn men han vande sig efter ett tag och klarade sen rätt mycket regn. Tjockare päls fick han också.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Zabbio
2015-10-30 20:34
#17

#16 Har haft denna hästen sedan 2007 och från början kört med ''päls är bästa täcket'', men jag har helt enkelt fått inse att han är väldigt regnkänslig. :)

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Cahira
2015-11-05 03:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Vi har lösdrift och älskar det. :) Hovarna hålls bra mellan varven. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Tiktak697
2015-11-10 01:20
#19

Lösdrift är absolut det bästa. De finns då inga problem med der har min tävlingshäst hel klippt fritilgång på grovfoder. Men mer arbete på lösdrift ja vet man med sig att man ska träna går man slänga på ett täcke dagen innan kolla väderprognosen innan . Och leta häst i mörker är inga problem lär hästen lite på dig och komma till dig när du ropar eller ha pannlampa. Bortförklaringar låter det som. Hade kontakt med flera hästar jag vårdat och rehabiliterat med fettma gick på fri tillgång pch gick ner till topp form . Allt handlar om hur man rider alla kan inte ge den perfekta lösdriften sällan fel på ägare och rätt Motion gör man som jag tränar för tävling så blir inte den mest lätt födda hästen tjock på fri tillgång. Allt handlar om vad man gör och hur .

Mvh Tiktak

Sommarek
2015-11-10 12:46
#20

Jag hade hemskt gärna haft min häst på lösdrift, men han är oerhört stallsjuk och vill faktiskt vara inne själv på nätterna. Likadant hade han för min skulle gärna fått gå barfota, men som fånghäst är han värsta Prinsen på Ärten när det gäller fossarna. Hade jag kunnat bestämma själv över sånt hade jag hållit honom på naturligast möjliga sätt, men han ska inte heller lida för mina principer.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Annons:
Tusen
2016-01-06 17:26
#21

# 20 Fast i en stor lösdrift kan hösten själv välja om den vill vara inne eller inte. Törs t.ex inte hösten att ligga och sova, är ligghallen för liten. Jag vet inte en enda häst som stannar inne i boxen hela natten ( varje nått) om man lämnar boxdörr och stalldörren öppen. De brukar äta, vila och sen gå ut igen.

Sommarek
2016-01-07 08:17
#22

#21 Jo, men han vill inte dela sin "box"plats med andra heller, så då hade han bara stått ute hela tiden istället och mått dåligt av det.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Tiktak697
2016-01-07 11:11
#23

Förklara lite mer hur du märker det ? Har du haft stalldören boxen öppet till hage ?

Mvh Tiktak

Rafflan
2016-01-07 11:21
#24

#20 min häst älskar också att gå in i boxen på kvällen, äta i lugn och ro och bara chilla, men skulle jag försöka släppa ut honom i hagen igen 1 timme senare skulle han nog gärna gå ut, tror ingen häst gillar att stå i boxen i flera timmar, men dem gillar nog att äta, sova osv i lugn och ro, vissa hästar kan ju tex inte gå på sommarbete då dem inte kan sova ute då dem måste flocken helatiden enligt dem själva, men det betyder inte att dem vill stå inne flera timmar för det :)

Sommarek
2016-01-07 11:31
#25

Han är låg i rang, så när andra kommer mot hans mat/plats går han undan, och sedan står han och tjurar resten av dagen. Han gillar överlag inte att gå med andra hästar, med få undantag. Han står heller för sig själv och småsover.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Upp till toppen
Annons: