2015-08-17 21:43 #0 av: Urhasten

Hej på er, jag är er sajtvärd på Naturlik hovvård iFokus! Jag heter Lovisa och är född 1994. Bor i Närke, arbetar som utbildad barnskötare och ute på landets sköna landsbygd står mina två minishetlänningar, Orchidéa och Orcado.

År 2011 öppnades mitt sinne för hovvård efter en hel del bråk med tappskor och dant på min dåvarande medryttarhäst. Jag hade det året köpt min första egna häst och drömmen var att försöka ge henne en sådan naturlik livsstil som möjligt. Jag hann söka artiklar och  information, och längtade efter att få gå en grundkurs i hovverkning, men tyvärr hann jag inte längre än ett år ihop med min häst då jag vart akutsjuk (mag- och tarmsjukdom blossade upp, Ulcerös Kolit). 

Det tog närmare två år tills min utredning var klar och jag tilldelades diagnosen. På något vis kunde jag se en koppling. Hur min mage mådde påverkade hela fysiska och psykiska hälsan. Jag kom fram till att hovvård är inte en separat del i hästhållning, utan en liten del av hela hästens kompletta hälsa. 

Jag fick sälja min älskade häst 2012 och när jag lyckades balansera upp livet till ett så gott som symtomfritt sådant, var det självklart att bli hästägare igen. I juni 2014 åkte jag och min blivande stallmatte och hämtade hem min nya hästvän, Orchidéa. I oktober 2015 klev Orcado in i vår familj med öppen famn.

Efter fyra års väntan kom dagen då jag äntligen kunde gå den där grundkursen. Grundkurs i hovverkning enligt SANHCP med Kent Wiberg, oktober 2014. Fram tills dess hade jag läst otroligt mycket om hovar, hovvård och rehabilitering, men kursen var ett officiellt steg åt rätt riktning, med intyg. Mycket ny lärdom och egen filosofi vart bekräftad. Precis som jag förväntade mig visste jag att det här är en av de bästa investeringarna jag har kunnat gjort för mig, mitt brinnande intresse för hästhälsa och framför allt mina hästvänner.

Orcado & Orchidéa, maj 2016.

Förutom ett enormt och växande intresse för bland annat naturlik hovvård, tecknar jag digitalt sedan 2009, driver bloggen Urhästen och kommunicerar telepatiskt med djur och växtlighet sedan barnsben. Jag involverar den telepatiska kommunikationen till vardags när jag umgås med min hästvän och övriga situationer. Det här gör att jag tar dagarna utefter dagsform och det finns ingenting oäkta som kan ta mina hästar deras rättigheter ifrån dem. 

Kronblads Orchidéa
Brun, Minishetlandsponny
Född 21 maj 2013
E; Bingo of Catchpuddle
U; Kronblads Ophelia

Hasselbos Orcado
Skimmel, Minishetlandsponny
Född 27 maj 2013
E; Pajazzo di Leva
U; Hasselbos Kastanya